torstai 19. syyskuuta 2013

Barcelona Guellin puisto

Jäätävästä univelasta ja krapulasta huolimatta hyppäsin perjantaina klo 9 ylös ja lähdettiin osan porukan kanssa aamupalalle & puistoon. Meitä taisi olla 5 matkassa ja loput jäi hotelliin nukkumaan. Moni ei olisi uskonut,että minä olen niiden joukossa, jotka on hereillä niin aikasin ja lähdössä katselemaan rakennuksia, mutta minäpäs olinkin! Hihihii.


Matkustettiin metrolla. Voin kertoa,että se on siellä hieman monimutkaisempi kun Helsingissä. Oli montaa väriä ja numeroa ja koodia ja siinä pöhnässä itse en olisi ainakaan löytänyt yhtikäs mihinkään. Onneksi meillä oli pari viisasta miestä matkassa, joten ei tarvinut kun tarpoa niiden perässä. :D


Metrokartta on ihan selkee, eikö? :D
Parin metron vaihdon jälkeen lähdettiin käppäilemään Guellin puistoon.

Tässä hieman faktaa siitä :

Güellin puisto (kat. Parc Güellesp. Parque Güell) on kenties erikoisin Eusebi Güellin Antoni Gaudílle antamista työmääräyksistä. Puisto on yksi 1900-luvun tunnetuimmista maisema-arkkitehtuurin luomuksista, ja vuodesta 1984 lähtien se on kuulunut Unesconmaailmanperintöluetteloon.
Puisto sijaitsee Muntanya Peladalla (suom. 'paljaaksi ajeltu vuori'), Gràcian kaupunginosassa Barcelonassa. Kyseessä ei itse asiassa ole varsinainen vuori, vaan korkea kukkula, jonka kasvillisuus on harvaa ja yksinkertaista kuivan maan kasvillisuutta.
Güell halusi asuintalostaan "kaupunkipuutarhan", ja Güellin puiston rakennustyöt aloitettiin vuonna 1900. Puiston oli tarkoitus olla 60 yksityisen tontin lähiö, mutta vaikka Güell myikin muutaman tontin, alkuperäinen suunnitelma ei koskaan toteutunut, vaan puistosta tuli vuonna 1923 kaupungin omaisuutta.
Gaudí tahtoi kunnioittaa luontoa puistoa suunnitellessaan, minkä vuoksi hän halusi luoda luonnollisen, tyypilliseen Välimeren alueen kasvistoon perustuvan ympäristön, joka vaatii vähän ylläpitoa ja kestää hyvin kuivuutta. Hän halusi myös säilyttää alueen yhtä mäkisenä kuin se alun perinkin oli, ja tästä syystä hän suunnitteli alueen kävelytiet niin, että mäkisimmille osuuksille rakennettiin alueen kivillä päällystettyjä siltoja sen sijaan, että maata olisi ruvettu tasaamaan.
Puisto valmistui 1914, ja sitä ympäröi kivimuuri, jossa on seitsemän sisäänkäyntiä. Pääsisäänkäynti sijaitsee Olot-kadulla, ja sen molemmilla puolilla puiston sisäpuolella on kaksi tyypillisellä katalonialaisella trencadís-keramiikalla mosaiikkimaisesti koristeltua paviljonkia, jotka rakennettiin vuosina 1901 ja 1902. Gaudí suunnitteli paviljongit niin, ettei kummassakaan ole ainoatakaan suoraa kulmaa, ja niiden alkuperäinen tarkoitus oli toimia talonmiehen asuntona ja isännöintirakennuksena.
Güellin puiston lohikäärmemäiset puistonpenkit.
Heti sisäänkäynnin edestä nousevat portaat ns. sadan pylvään saliin (Sala de las Cien Columnas), joka on sivuseinätön, 84 pylvään tukema avoin sali. Useat pylväistä ovat tarkoituksellisesti kallellaan, ja niiden tukema salin katto on koristeltu mosaiikein. Tämän puiston osan alkuperäinen tarkoitus oli toimia alueen asukkaiden markkinapaikkana. Portaikon keskiössä on koko puiston ehkä kuvatuin kohde, niin ikään värikkäin mosaiikein koristeltu liskomainen patsas, joka symboloi lohikäärmettä. Portaat jatkuvat sadan pylvään salin viertä myöten ja johtavat salin katolle, missä sijaitsee puiston kuuluisa näköalapaikka, josta näkee yli koko Barcelonan kaupungin aina merelle saakka. Gaudín arkkitehti Josep M. Jujolin kanssa yhteistyössä suunnittelemaa, vuonna 1906 valmistunutta näköalapaikkaa kiertävät käärmemäisesti kiemurtelevat värikkäin kaakelein koristellut kaiteet, joihin on rakennettu kiinni penkkejä vierailijoita varten. Näköalapaikalta lähtee kävelyteitä puiston eri osiin, joista läntisessä osassa huomionarvoisinta on suuri risti, joka seisoo toisella Barcelonan keskustaan avautuvalla näköalapaikalla.
Alueella sijaitsee myös Gaudín itselleen rakennuttama talo, jossa hän puiston rakennustöiden aikaan asuikin, ja jossa nykyisin toimii pienimuotoinen Gaudí-museo, Casa-Museu Gaudí.

JOTEN KYLLÄ, Melinakin kiersi muitakin kun kuppiloita!!!

tätä mäkeä kävelemällä sata kilsaa (tuntui krapulassa) :D pääsi puistoon
Maisemat olivat upeita ja rakennukset myös. Onneksi meidän seurueemme Ville osasi kertoa puiston historiasta, koska en mä ainakaan muuten olisi tiennyt yhtikäs mitään, sivistymätön moukka kun olen =)

Tuosta muutama kuva teille, niin vähän pääsette tunnelmoimaan millaisessa puistossa me pyörittiin. Kuvat on otettu kännykällä, joten ei ole laadukkaita, mutta ihan ok kuitenkin. 

Tuolla reissulla meillä vierähti muutama tunti. Kuuma oli ja voinkin vaan suositella,että jos aikoo tuonne mennä niin kannattaa mennä jo hyvin aikaisin aamulla. Rappusia ja ylämäkeä on paljon, joten todella kuumalla ilmalla se on rankkaa. Mutta kaiken sen arvoista :) 

Voisi kuvitella,että edellisen yön riennot olisivat uuvuttaneet meidät, mutta mitä me teimmekään illalla? No minäpä kerron siitä pian! 

5 kommenttia: