maanantai 12. maaliskuuta 2012

(Sisilia 2010) ETNA                                   ETNA


Lähdettiin käymään yksi päivä etnalla. Se on lähellä meidän iskän kotipaikkaa. Puhutaan siis ehkä n. 30 kilometristä.

Ajettiin autolla niin pitkälle kun pääsi. Jollain hepoilla ja bussilla pääsee sinne ihan huipulle asti, mutta se on aika kallista puuhaa. Joskus tietty täytyy kokea sekin :)Etna (ital. Monte Etna sisiliaksi Mongibeddu) on aktiivinen tulivuori Sisilian itärannikolla Italiassa lähellä Messinaa ja Cataniaa. Se on korkein aktiivinen tulivuori Euroopassa, korkeudeltaan 3 350 metriä ja Italian korkein vuori Alppien eteläpuolella. Etnan pinta-ala on 1 190 km², ympärysmitta 140 km ja se on selvästi suurin Italian neljästä suuresta aktiivisesta tulivuoresta. Se on eräs maailman aktiivisimmista tulivuorista, se on purkautumistilassa lähes koko ajan

Silloin kun asuin sisiliassa sain kokea muutaman maanjäristyksen ja muistan kun yhtenä päivänä huusin iskälle ja äitille ,että taivaalta sata kiviä. Todellisuudessa se oli laavaa mitä etna "ampui" kaikkialle ja muistan sen kun ihmiset äkkiä veivät autoja suojaan :D Olin silloin alle 5-vuotias,mut jotenki se muistikuva siitä hetkestä on hyvinkin tarkka.
Muistan myös kun eräänä aamuna heräsin rytinään ja avasin makuuhuoneen oven niin olkkarista oli kirjahyllyt kaaatunut ja kaikki oli säpäleinä. Sekin on hyvin tarkka muistikuva!
Olisi kiva kokea joku ihan pieni maanjäristys uudestaan siellä ollessa..sitä odotellessa ;)


Etna on tavallaan sisilian symboli. Se siellä iskän huudeilla näkyy aina jostain ihan sama missä olisi. 
Sisilialaiset "tuntee" etnan hyvin ,välillä iskäkin toteaa etnan olevan "hermostunut". Joinain iltoina se hehkuttaa kirkkaan punaista laavaa ja silloin se on kyllä todella makeen näkönen! 


Jos palataa kuitenkin nyt siihen reissuun 2010..:) Perille päästyämme siellä oli tosi tuulista ja kylmä. Saatiin kuitenkin muutama makee kuva otettua sieltä laavan keskeltä. Kuvissa näkyvä laava oli parin vuoden takaisesta purkauksesta. Siellä oli silloin mennyt rakennuksia matalaksi ja ne niitä siellä kovasti uudelleen rakensi. Myös jotain hissiä ne sinne rakensi, voisikin tänä vuonna mennä katsomaan miten se toimii, jos se siis vielä ehjänä on :D


(ei oo mun ottama kuva)

lentokoneesta otettu kuva

(netistä otettu kuva)

Suosittelen kaikille sisiliaan matkaaville etnalla käyntiä ja varmasti olis ihan huippu juttu mennä sinne huipulle asti :) Valitkaa vaan sit sellanen päivä,ettei se oo kovinkaan hermostunut ;))    Ei kommentteja:

Lähetä kommentti